Please copy and paste here your remarketing code.

Celulitída

Zrazu si všimnete, že sa vám na stehnách, chrbte a vnútornej strane nôh vytvorili čudné priehlbinky. Tušíte správne, máte celulitídu. Nie ste však sama!

Okolo 85 až 90 percent všetkých žien, medzi nimi aj špičkové športovkyne a modelky, má sklon k celulitíde.

Čo je celulitída?

Výraz vznikol z latinského slova celulitis, čo znamená zápal buniek. Pri pomarančovej koži, ako sa bežne označuje „hrbolčeková“ kôra, však nejde o zápal v pravom slova zmysle, ale o dystrofické zmeny podkožného tkaniva, ktoré sa navonok prejavia ako pomarančová koža.

Prečo postihuje viac ženy?

Sú za to zodpovedné najmä ženské pohlavné hormóny, predovšetkým estrogén, ktorý okrem iného spôsobuje aj ochabnutie väziva. V krvi mužov sa tieto hormóny nachádzajú len v minimálnom množstve.

Ako naša pokožka vlastne začne „hrčkatieť“?

Ženské pohlavné hormóny vplývajú na podkožné cievy. Zníži sa prívod kyslíka k tukovým bunkám. Vznikajú odumreté a poloodumreté bunky. Dochádza k prestavbe tukového tkaniva a výsledkom je nerovný, drsnejší vzhľad povrchu kože.

Kedy celulitída vzniká?

Najčastejšie po puberte. Asi u 12 percent žien sa objavuje už počas pohlavného dozrievania. V 20 percentách počas tehotenstva a 25 percent žien postihne až počas klimaktéria.

Čo všetko spôsobuje hrboľatú kožu?

Vznik celulitídy ovplyvňuje viac faktorov. Sú to aj genetické faktory, nesprávne stravovacie návyky, najmä veľa živočíšnych tukov, nadmerný príjem sacharidov, nedostatok ovocia, zeleniny, vitamínov. Svoje urobí aj nedostatočná fyzická aktivita, alkohol a fajčenie. Rizikové sú aj ženy, ktoré majú poruchy funkcie vaječníkov, nadobličiek a poruchy krvnej cirkulácie.

Mnohé dievčatá aj ženy vzdychajú, že to majú, pritom nič nevidieť. Kedy ide o celulitídu?

Celulitída sa delí na štyri stupne. Dá sa ľahko diagnostikovať pomocou tzv. pinch testu. Ide o kompresívny alebo štípací test. Prvý stupeň znamená, že prvé príznaky v podobe pomarančovej kože sú viditeľné, len ak si stláčate pokožku. Je to jednoduché: vybraný, asi ako dlaň veľký kus kože na stehne stisneme pevným tlakom prstami ruky. Na koži sa ukáže obraz podobný povrchu kôry pomaranča.

Čo predstavuje druhý stupeň?

Týmto stupňom sa označujú drobné nerovnosti, ktoré sa objavia najprv a najčastejšie na vnútornej strane stehien. Sú viditeľné aj bez kompresného testu, teda pri napnutí svalu, sedení na tvrdej podložke alebo v ostrom bočnom svetle.

Ako spoznáme tretí stupeň?

Stredná celulitída je zreteľne vidieť i vtedy, keď ležíte a za akéhokoľvek osvetlenia. Miesta napadnuté celulitídou sú väčšinou na dotyk chladnejšie.

Posledný, štvrtý stupeň zrejme už pozná každý napohľad.

Týmto stupňom sa označujú hrubé prejavy nerovnosti a hlavne nezvratnosť poškodenia. Rozvinutá celulitída je štádium, keď môže tkanivo stvrdnúť, pokožka je hrboľatá, často napuchnutá a napätejšia. Objavuje sa najčastejšie po 40. roku života. Keď do nej štipnete, bolí. Vo väčšine prípadov ide viditeľne o tzv. hruškovitú postavu, keď je obvod stehien výrazne väčší v pomere k celému telu.

ODPORÚČAME:
ODPORÚČAME: ACG gél

Každý rok sa na trhu objavia aj zázračné krémy. Naozaj môžu vyriešiť hrboľatú pokožku?

Krémy sľubujúce zmiznutie celulitídy väčšinou nefungujú, resp. pôsobia len dočasne, takže im veľmi neverte. Zázraky sa nedejú. Sú však gély, ktoré Vám môžu pomôcť pri jej odstraňovaní. Anticelulitídové produkty pomarančovú kožu úplne neodstránia, ale môžu ju zmierniť, niektoré účinné látky ako kofeín, kakao alebo guarana, extrakty z rias, ginka a iných prísad podporujú mikrocirkuláciu a spevňujú tkanivo. Výborné sú aj prípravky obsahujúce kapsaicín

Zostavte si domáci anticelulitídový plán

Boj s celulitídou je zrejme nekonečný. Špecialisti na celulitídu síce prichádzajú stále s novými metódami, ale vždy bude treba urobiť aj niečo viac, ako absolvovať masáž či zhltnúť pilulku. Na trhu je množstvo výrobkov, ktoré pomáhajú bojovať proti pomarančovej kôre, salóny ponúkajú procedúry a prístroje od výmyslu sveta. My vám poradíme, ako to skúsiť doma a lacnejšie.

Bez pohybu to nepôjde

Kto chce mať hladké, štíhle kontúry, musí sa pohybovať. Vytrvalostný tréning, napríklad beh, rýchla chôdza alebo vodné športy, spôsobí, že sa vaše tukové vankúšiky na zadku a stehnách rozplynú. Dôležité je trénovať trikrát do týždňa minimálne 30 minút. Vhodné sú aj Pilatesove cvičenia, lebo pôsobia priamo na problémovú zónu. Ideálny je aj akvaaerobik, rýchla jazda na bicykli a tancovanie. 
POZOR: Neodporúča sa cvičenie, pri ktorom dochádza k väčším otrasom, ako sú poskoky. Spôsobí totiž ďalšie poškodenie pružnosti pokožky a zvýraznenie celulitídy.

Každý deň striedavá sprcha

Každé ráno prechádzajte krúživými pohybmi teplým prúdom vody od bokov cez zadok až po stehná, ukončite ľadovo studenou spŕškou. Striedavá sprcha napína pokožku, striedanie tepla a chladu stimuluje opravný mechanizmus pokožky, čím posilňuje tkanivo.

Masáž pomáha: ako postupovať

Najefektívnejšia je masáž prstami. Masáž začnite po cvičení, pred sprchou. Olej alebo krém naneste rovnomerne na pokožku. Jej jednotlivé časti vezmite medzi palec a ostatné prsty, ťahajte nahor a rolujte sem a tam, zdola nahor. Venujte sa tejto masáži aspoň 10 minút denne. K masáži za sucha sa hodí masážna hubka z lufy alebo špeciálne kefky s pichliačmi. Masírujte sa od kolien hore po stehnách, bokoch až na brucho smerom k pupku, od končekov prstov na nohách až na brucho a od končekov prstov rúk cez paže až na ramená. Nikdy nemasírujte kŕčové žily.

Čo by mala obsahovať strava?

ÁNO:

Čo najviac tekutín, nesladené ovocné šťavy, zeleninové džúsy, bylinkové čaje, zeler, pažítku, žeruchu, biele hrozno a grapefruity, orechy, plody mora, nízkotučné jogurty, tvaroh, obilniny, strukoviny, potraviny bohaté na jód – morské riasy, ryby, reďkovky, chren, rajčiny, hlávkový šalát, artičoky, zemiaky, hrach, jahody, banán, cibuľu, cesnak.

NIE:

Alkohol, kofeín, cukor, umelé sladidlo, soľ, instantné polievky, vyprážané jedlá, masť, paštéty, klobásy, hranolčeky, koláče, tučné mäso, údené mäso alebo ryby, výrobky y z bielej múky.

Náš tip: Urobte si doma

Čaj na odbúranie tukov
Potrebujeme: 10 g listov ríbezle čiernej, 10 g listov jaseňa, 15 g borievok, 1 liter vody
Ako na to: Vodu privedieme do varu, vhodíme borievky a necháme na miernom ohni ešte 5 minút variť. Odvarom napokon sparíme listy a ešte 15 minút necháme lúhovať. Denne pijeme medzi jedlami 3 šálky, jednu z nich nalačno. Zmes bylín ovplyvňuje odvodnenie organizmu a odbúravanie tukov.

Riasový gél
V niektorých špecializovaných predajniach už dostať výťažok z morských rias agar-agar. Odbúrava tuky a toxíny z tela. Mali by ho piť najmä ľudia, ktorí majú problémy s plesňami.
Potrebujeme: 250 ml destilovanej vody, 50 g sušenej prasličky, 3 g agarového prášku
Ako na to: Prasličku 10 minút lúhujeme vo vriacej vode, precedíme a vmiešame agarový prášok. Znova zohrejeme a naplníme do tmavej fľaše. Nanášame na vybrané miesta, necháme 10 minút pôsobiť a opláchneme.

Masážny olej
Potrebujeme: Dve kvapky rozmarínového éterického oleja, dve kvapky pomarančovej alebo grapefruitovej silice, kvapku škoricovej silice (najprv treba vyskúšať reakciu na pokožke, nedávať viac kvapiek), za hrsť brečtanových listov a 200 ml oleja z pšeničných klíčkov, dostať ho v špecializovaných predajniach so zdravou výživou 
Ako na to:Brečtanové listy zalejeme olejom a necháme na teplom tmavom mieste dva týždne stáť. Scedíme, listy poriadne vytlačíme a napokon pridáme éterické oleje, ak nemáme všetky, použijeme tie, ktoré sú k dispozícii. Olej denne vtierame, najlepšie po horúcej sprche alebo saune. Potom necháme asi 30 minút pôsobiť.


Zdroj: casprezeny.azet.sk