Please copy and paste here your remarketing code.

 

ÚČINOK ÉTERICKÝCH OLEJOV 

Éterické oleje - ilustračný obrázokÉterické oleje sú vonné látky, obsiahnuté v rôznych častiach rastlín ako drobné olejové kvapôčky. Pomáhajú rastline k prežitiu (lákajú hmyz), obrane pred mikroorganizmami, ku kontaktu s prostredím a hrajú rolu v látkovej výmene. Sú charakteristickým znakom rastliny a predstavujú tak jej esenciu-vôňu, jej dušu... Používaním éterických olejov prijímame životnú silu rastliny a tým aj jej vzťah k prírode. 

Aromalampa - ilustračnéPri aplikácii odparovaním v aromalampe, prenikajú vonné ale aj liečivé zložky do organizmu prostredníctvom nosa a v menšej miere aj pokožkou, bez toho aby sme si to výrazne uvedomovali. Hoci je koncentrácia malá, dokáže prebudiť rôzne zdraviu prospeš né procesy. Žiadna z týchto látok nie je návyková, takže sa nemusíte obávať iných vedľajších účinkov. V ezoterickom svete sa tieto vône napríklad používajú pri naladení sa na analýzu prostredníctvom tarotu či podnietenie vizionárskych zážitkov. 

 

VLASTNOSTI ÉTERICKÝCH OLEJOV 

 
Sú to koncentrované kvapaliny olejového charakteru, ktoré nemajú byť nikdy používané nezriedené (s výnimkou levandule). Inak totiž môže dôjsť k podráždeniu kože alebo sliznice. Preto prosím chráňte éterické oleje pred deťmi a uchovávajte ich na spoľahlivých miestach. 

Ako už napovedá názov éterický, sú oleje ľahko prchavé. Chráňte ich preto vždy pred svetlom a uchovávajte ich dobre uzatvorené v chlade. Všetky oleje pôsobia zároveň antisepticky a dezinfekčne. Ich vonný účinok sa na voľnom vzduchu ešte zosilňuje. Čím menšia je koncentrácia, tým väčší je psychický účinok, čím je koncentrácia vyššia, tým je väčší telesný účinok. 

Nepoužívajte stále rovnaký olej alebo zmes, lebo dôjde k návykovému efektu a optimálny účinok sa stratí. Účinok olejov má trvalejší ráz, keď ho vedome vnímate čuchom, ale to sa asi po 15 minútach zoslabí. 

Upozornenie: naše vnímanie najrôznejších olejov sa časom môže zmeniť. Neodmietajte preto absolútne určité vône, ale čas od času skúste nový "čuchový objav". Zabezpečíte si tak úžasný prežitok.



 

Základné pravidlá a odporúčania:


  • éterické oleje sú veľmi koncentrované, silné a preto sa musia používať s rozvahou
  • niektoré oleje môžu vyvolať alergickú reakciu, preto by neriedené nemali prísť do styku s pokožkou
  • pri aromaterapii používajte iba najčistejšie oleje, nie lacnejšie syntetické oleje
  • skladujte ich na chladnom a tmavom mieste v dobre uzavretých tmavých fľaštičkách
  • éterické oleje sa rozpúšťajú v olejoch, mlieku a alkohole, nie sú rozpustné vo vode
  • neodporúča sa ich používať vnútorne, jedine pod dohľadom aromaterapeuta
  • neriedené neaplikujte priamo na zapálené miesta ani na sliznice
  • pri tehotných ženách a deťoch odporúčame poradiť sa s aromaterapeutom

 

Zdroj: http://www.liecenie.info