Please copy and paste here your remarketing code.

Rozmarín

Potrebujete zlepšiť pamäť? Privoňajte si k rozmarínu.
 

PamäťNapadlo vás niekedy, že táto voňavá bylinka môže mať oveľa viac využitia, než len ako korenina do vašich jedál? Podľa britských psychológov totiž jej esenciálne oleje dokážu povzbudiť vašu pamäť.

Aróma, ktorá sa uvoľňuje z esenciálneho oleja rastliny, môže zlepšiť pamäť dospelých a zdravých ľudí. Píše sa to v novej štúdii, ktorú vypracovala britská univerzita z Northumrie. 

Už Tudorovci používali rozmarín ku zlepšeniu pamäte a svojich vladárskych schopností a William Shakespeare na jeho účinky poukazoval vo svojom Hamletovi.


Zlepšite si pamäť pomocou vône

Vedci potvrdili, že vôňa rozmarínu dokáže pozitívne ovplivniť pamäť a udržať pozornosť. Testy, ktoré skúmali ako vonné silice rozmarínu zlepšujú ako dlhodobú, tak aj krátkodobú pamäť, preukázali zlepšenie o 60% až 75%, čo by sa mohlo skvele hodiť nielen študentom.

Ako je to možné? Vonné silice totiž v mozgu spúšťajú biochemické systémy, ktoré sú základom pamäti.

Vôňa rozmarínu odkryje schopnosť zapamätať si udalosti ako aj to, ako vyriešiť čiastkové úlohy. Test absolvovala skupina 66 ľudí, ktorá sa rozdelila na dve časti. Jedna mala miestnosť presiaknutú vôňou rozmarínu, tá druhá bola bez nej.

RozmarínÚčastníci testu museli vypracovať rôzne zadania ohľadom pamäťových funkcií. Tí, ktorí mohli počas testu inhalovať vôňu rozmarínu, boli celkovo úspešnejší. Štúdiu zverejnil The Independent.

Chceli sme pokročiť v našej predošlej štúdii, ktorá potvrdzovala, že rozmarínová vôňa pozitívne ovplyvňuje dlhodobú pamäť a matematické schopnosti,“ uviedol autor projektu DR. Mark Moss.

Tentoraz sa vo výskume zamerali na udalosti, ktoré sa opakujú aj v budúcnosti a sú pre bežné fungovanie mimoriadne dôležité, ako je napríklad každoročné posielanie narodeninových pohľadníc, alebo ako si nezabudnúť vziať v konkrétny čas svoje lieky.

Výsledky štúdie by mohli byť prospešné najmä pre starších ľudí, aby si takéto udalosti pamätali dlhšie. Tím odborníkov plánuje vo výskume a osožnosti vône rozmarínu pokračovať.


Aromalampa prevonia celú miestnosť

Ak sa teda potrebujete sústrediť, zapamätať si udalosti, alebo len to, čo máte nakúpiť, dajte si pár kvapiek rozmarínového vonného oleja do aromalampy, alebo si na stôl postavte kvetináč s čerstvým rozmarínom a sem-tam si k nemu privoňajte. Zlepší sa vám nielen pamäť, ale tiež nálada.

ROZMARÍN JE SYMBOLOM STREDOMORIA

Rozmarín je typická bylinka Stredomoria. Pre výraznú arómu sa s obľubou využíva v kulinárstve a vďaka obsahu silíc a zdraviu prospešných látok aj v ľudovom liečiteľstve. V záhrade pôsobí veľmi atraktívne, najmä v období kvitnutia, keď svojou vôňou láka včely a motýle. Na starostlivosť je nenáročný. Dobre rastie na priamom slnku v substráte zmiešanom s pieskom. Darí sa mu hlavne v blízkosti steny, ktorá akumuluje a následne vyžaruje teplo, čím zvyšuje teplotu okolitého vzduchu.  

 

Rozmarín