Please copy and paste here your remarketing code.


Kúpeľ nielen pre telo, ale aj pre dušu

Aromatický kúpeľ ako liečebná procedúra 
 

Kleopatra sa kúpala v osliom mlieku, slávne dámy minulých storočí v parfémovanej vode a farár Kneipp liečil na začiatku 20. storočia hlavne vodnou terapiou vo všetkých formách: teplé a studené kúpele, omývanie, sprchovanie a pod. I Louis Kuhne liečil mnohých pacientov práve kúpeľmi. Vo všetkých dobách bola voda chválená pre svoje liečebné účinky.

Poznáte niečo blahodárnejšie ako kúpeľ alebo sprchu po namáhavom pracovnom dni? Voda nielen čistí, ale aj spláchne svojim prúdom veľkú časť neviditeľných negatívnych čiastočiek.
Mnohé príklady dokladajú dôležitosť vody: rímske kúpele, hammam (orientálne kúpele), fínska sauna v kombinácii so studeným kúpeľom a vzduchom nasýteným negatívnymi iónmi z blízko rastúcich borovíc, turecké kúpele, termálne kúpele a mnohé ďalšie.
Každá dobrá kúra založená na prírodnom liečení, zdôrazňuje rovnováhu výživy a hospodárenia s energiami, vylučovanie škodlivín a odstraňovanie nedostatkov. Aromatické, resp. rastlinné kúpele sa radia medzi liečebnými kúrami k tým najúčinnejším.
Voda čistí telo a dušu od všetkých nečistôt. Keď spojíme tieto skvelé vlastnosti vody so silami éterických olejov, dostaneme harmonizujúce kúpele pre telo i ducha, obnovujúce rovnováhy narušených energií, relax a posilnenie.

Ako pripraviť dobrý aromatický kúpeľ?

Éterické oleje sa nemiešajú s vodou, takže ich treba najskôr zmiešať s nejakým riedidlom, aby sa zabezpečilo ich dobré rozptýlenie v kúpeli. Okrem levanduľového, ten sa dá do vody pridať priamo.

Éterické oleje môžeme pred kúpeľom zmiešať z jednou z nasledujúcich ingrediencií:

  • sušené mlieko: 2-3 polievkové lyžice na kúpeľ
  • sušené riasy: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ
  • morská soľ: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ
  • žĺtok: 1 na kúpeľ
  • tekuté mydlo: 1 polievková lyžica na kúpeľ
  • kúpeľové mlieko alebo telové mlieko: 1-2 polievkové lyžice na kúpeľ

 

V miske zmiešame pár kvapiek zvoleného éterického oleja s jednou z vyššie uvedených nosných látok a všetko pridáme do napustenej vody vo vani. Na jeden kúpeľ stačí priemerne 3 až 10 kvapiek éterického olejčeka. Pre tých, ktorím sa nechce takáto príprava absolvovať, existujú už pripravené olejčeky, ktoré je možné priamo nakvapkať do kúpeľa bez akejkoľvek predchádzajúcej úpravy.

Kúpeľ nielen pre telo, ale aj pre dušu

Ako má vyzerať účinný liečivý aromatický kúpeľ?

  • teplota vody: 36°-40° - podľa vlastného pocitu
  • dĺžka kúpeľa: 5-30 minút
  • opakovania: 1-2 kúpele pri akútnom ochorení, 1 kúpeľ denne alebo raz za dva dni pri chronických ochoreniach, 1 kúpeľ za 3 dni preventívne
  • pred skončením kúpeľa sa ešte odporúča dopustiť veľmi horúcu vodu na posledných 30 sekúnd a až potom vystúpiť z vane
  • neutierať sa, len sa zabaliť do kúpacieho plášťa (županu)
  • ľahnúť si, jeden uterák si omotať okolo krku a druhý okolo nôh
  • takto odpočívať najmenej 5-15 minút

 

Uvoľnenie a nahromadenie krvi, vyvolané poslednou fázou kúpeľa, uvedie do chodu potenie a vylučovanie jedov. Kratučká doba vystavenia sa horúcej teplote neuškodí cievam ani srdcu. Takto sa dá dosiahnuť maximálna účinnosť bez nežiaducich vedľajších účinkov.

Varianty:

Povzbudzujúci (tonizujúci) kúpeľ : po 5 minútovom odpočinku sa osprchujte ľadovou alebo studenou vodou a potom sa natrite nejakou tonizujúcou zmesou éterických olejov.

Relaxačný kúpeľ: kľudne si po kúpeli poležte, môžete si aj podriemať. Alebo si dajte takýto kúpeľ na večer a predĺžte si tento príjemný pocit na celú noc.

Tonizujúce kúpele sú vhodné najmä na ráno, len výnimočne večer, ak máte ešte niečo namáhavé v pláne. Ranný kúpeľ pomôže proti nekľudu, obavám a pocitom chladu. Relaxačné kúpele sú zase vhodné okolo 17tej hodiny alebo až pred spaním.

Tipy na éterické oleje do aromatických kúpeľov:

 

Ale toto sú len tipy, pripravte si svoj aromatický kúpeľ podľa toho, ktorým druhom olejov alebo zmesiam dávate prednosť, aby ste sa cítili čo najlepšie.

Sviečky

TIPTIP NA ZÁVER: Nezabudnite si vykúzliť pri kúpeli romantickú atmosféru, ktorá pohladí ďalší z vašich zmyslov - zrak. Rozložte si okolo vane, alebo na jej okraj niekoľko sviečok a pôžitok z kúpeľa bude dokonalý.


 Kúpeľ nielen pre telo, ale aj pre dušu